Succesul unei organizații presupune multă muncă și profesionalism.
În cei peste 29 de ani de activitate, singura organizaţie studențească recunoscută din Universitatea de Vest din Timișoara, a desfășurat activități, proiecte și inițiative, fiind datoria acesteia să contribuie la creșterea calității procesului educațional și la dezvoltarea personală și profesională a studenților.
Vă invităm să parcurgeți astfel, în rândurile care urmează, activitatea OSUT din anul 2019, fiind prezentate proiectele și evenimentele cele mai relevante pe care le-am organizat sau în care am avut ocazia de a ne implica.
Prima lună a anului ne-a adus o primă realizare în ceea ce privește reprezentarea studențească. După o creștere nejustificată a taxei de reexaminare, am inițiat discuții cu actorii implicați, iar în final, propunerea noastră de revenire la cuantumul inițial a fost aprobată, fapt care avantajează studenții.
Tot în prima parte a anului, ne-am axat și pe relația cu cei ce urmează să facă primii pași în mediul universitar. Așadar, Biroul de Conducere Extins OSUT a avut o întâlnire cu Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Timiș, conturând noi obiective în colaborarea noastră. Dintre aceste obiective, unul care a prins contur destul de repede a fost organizarea evenimentului ,,Totul despre studenția în UVT”, în cadrul căruia elevii de liceu din Timișoara au avut ocazia să cunoască mai bine universitatea, respectiv organizația noastră.
OSUT stimulează participarea studenților și la viața economică, fiind astfel implicați în cea mai așteptată competiție antreprenorială: ,,Antreprenori de sezon”. De asemenea, domeniul științelor economice a reprezentat cadrul perfect pentru desfășurarea unui schimb de experiență al studenților Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT, respectiv UAIC, unde am colaborat în organizare cu Liga Studenților Economiști din Iași.
Întrucât considerăm educația o reală prioritate, ne dorim ca accesul la aceasta să fie facil tuturor tinerilor, iar în acest sens am implementat inițiativa Euro 200, care constă în acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare studenților cu posibilități financiare reduse. Deoarece tehnologia și procesul de învățare merg mână în mână, în urma colaborării cu Microsoft, ne-am ocupat de standul la care voluntarii noștri au distribuit pachetele speciale pentru studenți.
Totodată, ne-am alăturat prompt inițiativei naționale #șîeu, dorindu-ne un drum spre casă cât mai sigur.
Organizația noastră a sărbătorit cei 29 de ani de reprezentare studențească în cadrul Galei OSUT 29. La acest eveniment au fost așteptați la Timișoara peste 150 de invitați care au interacționat de-a lungul timpului cu OSUT și care au contribuit la dezvoltarea mișcării studențești din România. Aceștia au dezbătut împreună cu membrii OSUT din prezent starea educației românești de la ora actuală și au depănat amintiri din istoria mișcării studențești.
Finalul lunii martie a fost și un prilej de bucurie pentru liderii mișcării studențești, deoarece Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), structură din care OSUT face parte, a împlinit 20 de ani de activitate, în care au luptat pentru un învățământ superior de calitate, eveniment la organizarea căruia am ajutat cu mare drag.
Odată cu luna aprilie, am dat startul proiectului Abecedarul Carierei, care îmbină 3 secțiuni: Economia de la A la Noi, ABC-ul Angajării și Antreprenoriatul de la A la Tine.
Am participat, de asemenea, la Caravana StepUp 4 Europa, unde timp de două ore studenții și cadrele didactice din UVT, împreună cu reprezentanții JCI Europa, au dezbătut subiecte ce țin de sistemul de învățământ actual. Dezbaterea s-a încheiat într-o notă pozitivă, ajungând la concluzia că doar împreună și prin multă implicare putem să reușim să aducem schimbări relevante.
Pentru că ne dorim ca studenții pe care îi reprezentăm să aibă parte de experiențe cât mai diverse pe parcursul anilor de studenție, schimburile de experiență nu s-au oprit în sfera economică, ci au continuat în cea a științelor juridice. Astfel, proiectul „Autostrada de Drept” a ghidat studenții care urmează cursurile unei Facultăți de Drept către un alt centru universitar din România, unde și-au desfășurat activitatea academică timp de o săptămână.
Evenimentele federației din care facem parte reprezintă un punct de interes pentru noi, așadar data de 10 aprilie ne-a prins în drum spre Oradea, unde a avut loc Adunarea Generală Ordinară ANOSR. În perioada 11-14 aprilie am purtat discuții despre proiectele federației și am conturat viitoarele obiective ce privesc sistemul educațional.
După întoarcerea de la Oradea, începând cu 16 aprilie, câțiva membri ai organizației noastre au pus în practică inițiativa „Studenți pentru educație”, prin care au îndemnat studenții să sesizeze neregulile întâlnite în procesul educațional, cei mai norocoși fiind premiați.
„O minte sănătoasă într-un corp sănătos” – suntem cu totul de acord! Astfel, în data de 18 aprilie am fost prezenți pe terenul de sport pentru evenimentul OSUTă de metri, din cadrul UVT Liberty Marathon, unde participanții au avut ocazia să concureze la diverse probe de alergat pentru a câștiga diverse gadgeturi.
Parteneriatul cu colegii din mediul preuniversitar a continuat și în această lună, prin prezența noastră la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, găzduită de UVT.
În același timp am fost prezenți la INCUBOXX, la evenimentul Feed Your Mind, unde vorbitori locali și naționali au împărtășit cu noi expertiza lor în domenii precum educația, antreprenoriatul, tehnologia sau mediul.
Pentru luna mai, proiectul StudentFest a fost definitoriu. Ediția din anul acesta a avut tema iRELEVANT și s-au adus în atenţia publicului evenimente culturale diverse, cu acces gratuit, dar şi ateliere de lucru special concepute care au oferit participanţilor noi oportunităţi de a învăţa şi de a se dezvolta creativ în diferite domenii ale artei, iar alături de facilitatori şi artişti consacraţi, s-au creat concepte artistice finale, ce au fost prezentate în spaţii expoziţionale.
Deși StudentFest a fost un proiect de amploare, care a necesitat multă muncă și implicare din partea noastră, nu ne-am neglijat nici celelalte atribuții. Ne-am ocupat de standul ISIC Jobs, am organizat în parteneriat cu BRD o serie de ateliere în cadrul „Mindcraft Academy”, iar pentru că resursa umană este un punct forte al organizației, voluntarii OSUT s-au implicat activ în organizarea Ceremoniei de Absolvire a Studenților UVT.
Luna mai a reprezentat și un moment aniversar: am sărbătorit cei 75 de ani de activitate ai Universității de Vest din Timișoara, ani în care au promovat un sistem educațional calitativ, centrat pe studenți. Momentul aniversării ne-a oferit nu numai prilejul de a sublinia rolul universităților în dezvoltarea societății, dar și bucuria de a celebra tradiția și valorile UVT.
A fost ales noul Birou de Conducere Extins, chiar înainte de a se apropia vacanța. Pornind cu noua echipă la drum, OSUT s-a implicat în distribuirea locurilor de tabără la munte și la mare pentru studenții UVT. Totodată, admiterea se apropia cu pași repezi, iar OSUT a pregătit modalități de informare pentru viitorii studenți ai universității, prin intermediul cărora voluntarii noștri puteau oferi sfaturi și indicații. În mediul online, am gestionat grupul de Facebook Universitatea de Vest din Timisoara – Info Admitere, pentru a comunica cu studenții cu care organizația nu a interacționat direct, iar în mediul offline, s-a amplasat standul de Info Admitere în holul principal al universității, având mereu voluntari așteptându-i cu zâmbetul pe buze pe cei care pășeau pentru prima dată în UVT.
Nici pe parcursul verii nu ne-am pierdut din energie, neputând lipsi în data de 2 iunie de la UVT Liberty Marathon, ajutând cu drag la organizarea acestui mare eveniment.
De asemenea, de nouă ani, vara a căpătat o mai mare semnificație pentru noi, deoarece se desfășoară unul dintre cele mai ,,de suflet” proiecte ale noastre, West Summer University!
Timișoara a găzduit vara aceasta peste 300 de elevi din toată țara și din Republica Moldova, care au simulat viața de student pentru două săptămâni. Cea de-a noua ediție a proiectului a fost desemnată, încă o dată, cea mai mare universitate de vară din țară, reușind și în acest an să transmită sentimentul de #CeaMaiTareVară atât participanților cât și organizatorilor.
Imediat după încheierea proiectului, câțiva dintre voluntarii OSUT au participat la Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR), organizat la Timișoara, de ANOSR, în parteneriat cu Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol). La FOSR, peste 600 de reprezentanți ai studenților din întreaga țară s-au reunit pentru a discuta, timp de 10 zile, despre interesele, problemele și nevoile studenților din România și pentru a stabili strategia și obiectivele federației pentru următorul an universitar.
Odată cu începerea noului an universitar, OSUT a ieșit în întâmpinarea bobocilor oferindu-le diferite modalități pentru a se acomoda cu mediul universitar și a se cunoaște între ei. Organizația a sprijinit și organizat diverse activități în cadrul Săptămânii de Inițiere UVT, precum: activități de teambuilding, un treasure hunt, spectacole de teatru, concerte și un welcome party. Cel mai important eveniment la care am luat parte, din cadrul Săptămânii de Inițiere, a fost festivalul Univibes by UVT, singurul festival din țară ce are loc într-o universitate și care a bucurat studenții cu diversitatea concertelor și activităților sale. Ne bucurăm că reprezentăm o universitate care pe lângă calitatea procesului de învățământ, se ocupă și de organizarea unor evenimente atractive pentru studenți. Tot pentru a întâmpina noii studenți într-o atmosferă plăcută, OSUT a organizat Balul Bobocilor UVT, unde participanții și-au arătat talentul și munca depusă și unde, alături de Spike, proaspeții studenți au avut parte de o noapte de neuitat.
De asemenea, în perioada 12-15 septembrie, voluntarii noștri au participat la Next HR, eveniment marca ANOSR, pentru realizarea unor strategii coerente de resurse umane.
Luna octombrie a fost marcată și de Gala Premiilor UVT, unde membri ai comunității universitare au fost premiați pentru contribuția pe care au avut-o la îmbunătățirea și realizarea procesului educațional și de cercetare. A fost o onoare pentru noi să primim premiul Magna cum Laude și ne mândrim că și noi contribuim la dezvoltarea comunității din care facem parte.
După ce ne-am bucurat de cel mai exotic bal și de gală, am avut și de lucru, organizând un alt proiect important pentru studenți: Democrația în UVT. Studenții au avut posibilitatea de a vota persoanele care îi vor reprezenta în forurile decizionale. Astfel, pe 16 octombrie au fost aleși șefii de cămine, iar pe 12 și 13 noiembrie au fost aleși studenții reprezentanții în Consiliile Facultăților, Consiliile Școlilor Doctorale, Senat și Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat. În calitate de reprezentanți ai studenților din UVT, am participat la reuniunea Consorțiului Universitaria, organizată de această dată la UVT, alături de studenții reprezentanți și de persoanele responsabile din conducerile Universităților „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității din București, Academiei de Studii Economice din București și Universității de Vest din Timișoara .
Luna noiembrie a fost dedicată tehnologiei și domeniului IT. Chiar de la 1 noiembrie, a început ITFest, prin intermediul căruia pasionații de programare, cosplay sau gaming s-au bucurat de zece zile de evenimente și ateliere tematice.
Tot în această lună voluntarii noștri au participat la Sesiunea regională de formare în domeniul reprezentării studențești – Student Dojo, unde studenții învață cum să-și reprezinte colegii în forurile decizionale. De asemenea, OSUT-iștii n-au lipsit nici de la evenimentele: Angajatori de TOP, BuzzCamp Timișoara, LEADERS Explore, International Salon of Press Cartoons, Les Films de Cannes à Timișoara și am avut ocazia să devenim eroi, donând sânge în cadrul proiectului ,,Donează sânge, fii erou”
Deși voluntarii au fost mereu implicați în proiecte și activități, de la începutul anului universitar s-a reluat programul obișnuit de sediu, unde s-au făcut în permanență carduri Euro26, necesare pentru a obține gratuitate la transport în comun.
Anul acesta am făcut parte din echipa de organizare a festivalului de teatru Copil în Europa, care a reunit la Timișoara artiști și iubitori de artă, între 28 noiembrie și 2 decembrie.
De asemenea, luna noiembrie a fost importantă și pentru Universitatea de Vest din Timișoara, deoarece datorită rezultatelor excepționale de până acum a primit Ordinul ,,Meritul pentru învățământ” în grad de Ofițer. În calitate de reprezentanți ai studenților, am participat la acest eveniment cu mari emoții, dar și cu mândrie, căci reprezentăm o universitate model pentru învățământul superior românesc.
În apropierea sărbătorilor, obișnuim să fim mai buni, iar cu această ocazie, OSUT organizează inițiativa umanitară ShoeBox, în cadrul căreia s-au strâns peste 500 de cadouri la standurile amplasate la UVT și FEAA, distribuite ulterior centrelor de plasament și familiilor nevoiașe. Tot în același spirit, am participat la organizarea evenimentului caritabil ,,Note de speranță”, prin intermediul căruia s-au strâns peste 3000 de lei pentru o fetiță in vârsta de numai cinci ani, diagnosticată cu tumoră cerebrală și hidrocelafie.
În cadrul Galei Proiectelor de și pentru Tineret, proiectele OSUT și oamenii din spatele lor au strălucit în lumina reflectoarelor. West Summer University este oficial Cel mai popular proiect, iar StudentFest a fost desemnat Cel mai bun proiect de artă și cultură din județul Timiș! De asemenea, ne mândrim și cu oamenii care au crescut ,,sub aripa” organizației, astfel că unul dintre vicepreședinții noștri, Adrian-Alexandru Breha, a câștigat titlul de Cel mai activ voluntar din județul Timiș!
Tocmai pentru a forma voluntari care să ne continue munca, recruții au participat la evenimentele ANOSR de tip next, în luna decembrie, desfășurându-se Next PR, unde am avut reprezentanți pentru toate cele trei domenii: PR, Design Grafic și IT.
Din punct de vedere al resursei umane, OSUT s-a bucurat în acest an universitar de înscrierea a peste 500 de voluntari în organizație. S-au urmărit, de asemenea, menținerea și îmbunătățirea relațiilor cu instituțiile UVT, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, ANOSR și celelalte organizații membre.
La final de an, OSUT le mulțumește tuturor celor care au susținut organizația, sperând ca în 2020 să aibă o colaborare la fel de bună.
„Când am preluat funcția de președinte OSUT, mi-am asumat o mare răspundere față de comunitatea studenților, împreună cu colegii mei din Biroul de Conducere Extins. Atunci ne-am stabilit obiectivele și mă bucur că în 2019 ceea ce ne-am propus a început să prindă contur. Consider că acest an a fost unul al progresului, al schimbărilor și al profesionalismului. Am pus accent atât pe dezvoltarea departamentelor, pe relația dintre voluntari, cât și dezvoltarea lor profesională și personală și bineînțeles, pe studenții pe care îi reprezentăm și le suntem alături zi de zi. N-am ezitat niciodată să luăm măsuri atunci când colegii noștri au sesizat nereguli și desigur, au existat și momente dificile, peste care am trecut cu bine având în vedere faptul că OSUT se poate mândri cu starea de spirit foarte familială care se formează între membri.
La final de an, suntem pregătiți să ne propunem obiective și mai mărețe, datorită experienței acumulate până în prezent și a echipei dornice să-și lase amprenta în istoria OSUT. Prevăd un parcurs ascendent al organizației, mai ales pentru că în anul ce tocmai începe organizația împlinește 30 de ani de activitate, ceea ce ne face să fim mult mai motivați. Sunt convinsă că 2020 o să ne aducă noi oportunități și totodată, multe reușite.” – Bianca-Denisa Cernușcă, Președinte OSUT