Scurt istoric

Noi în istorie:

1990

 Înfiinţarea unei organizaţii care să sprijine studenţii era de mult necesară, iar la trei luni după revoluţia din decembrie 1989 aceasta a fost şi posibilă. În 27 martie 1990, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara – OSUT şi-a câstigat personalitatea juridică.

1991 

 Ca reacţie la instabilitatea economică şi dificultatea găsirii unui loc de muncă de către studenţi, OSUT înfiinţează un oficiu de plasare a forţei de muncă pentru studenţi. OSUT are iniţiativa introducerii burselor sociale în Universitatea de Vest din Timişoara şi facilitează accesul studenţilor la tabere cu preţ redus. Se implică în ajutorarea orfelinatelor şi a caselor de bătrâni. Organizează dezbateri pe tema statutului studentului în societate şi integrării sociale a studenţilor. Începe cooperarea cu Casa de Cultură a Studenţilor Timişoara.

1992 

 OSUT organizează un manifest pentru liberă exprimare: primul festival studenţesc din România – StudentFest. Ediţia I a StudentFest are tema “Punctul 8” şi trei secţiuni: umor, teatru şi muzică. OSUT poartă negocieri cu alte universităţi şi cu licee care au internat pentru rezolvarea lipsei locurilor de cazare pentru studenţii din Universitatea de Vest Timişoara. Organizează ediţia a doua a “Crosului Oraşului Martir Timişoara” şi conferinţe pe teme economice. Facilitează accesul studenţilor la tabere cu preţ redus. Coordonează distribuirea de medicamente la preţ accesibil studenţilor, iar banii obţinuţi sunt destinaţi burselor sociale. Duce cadouri de sărbători copiilor din orfelinatul Găvojdia.

1993 

 StudentFest are patru secţiuni şi tema “Strada”. OSUT are iniţiativa creării unei Comisii studenţeşti în invăţământ, cu propunerea ca aceasta să aibă rol în stabilirea disciplinelor facultative şi să susţină necesitatea cercurilor profesionale. Organizează a treia ediţie a “Crosului Oraşului Martir Timişoara” şi conferinţe pe teme economice. În decembrie, OSUT participă la greva naţională a studenţilor, care urmăreşte modificarea legislaţiei referitoare la examenul de licenţă, reglementarea sistemului de burse, acordarea de reduceri la transport studenţilor pe întreg parcursul anului şi construirea de cămine şi sedii de facultăţi.

1994

 OSUT organizează Laboratorul teatral Timişoara ’94 şi “Crosul Oraşului Martir Timişoara”. Pregăteşte un simpozion de psihologie şi acţiuni umanitare la casele de copii. Prin intermediul OSUT se fac înscrierile pentru un schimb de experientă în Anglia. “Nu” este tema celei de a treia ediţii a StudentFest.

1995 

 În octombrie, OSUT participă la cea mai importantă grevă naţională a studenţilor, în urma căreia se modifică Legea Învăţământului şi se întemeiază Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. StudentFest ajunge la a patra ediţie, cu tema “EstEtica”, şi rămâne singurul festival studenţesc de amploare din România.

1996 

OSUT, împreună cu celelalte organizaţii studenţeşti timişorene, se opune transformării Spitalului Studenţesc în clinică particulară de cardiologie şi mutării preventoriului studenţesc TBC în camere ale căminului C6. StudentFest are tema “Două Puncte Cardinale” şi introduce happening-ul ca formă de manifestare artistică, participanţii îmbrăcând ceasul din Piaţa Operei în cutii de carton.

1997 

 Cunoscând aspiraţiile culturale ale tinerilor, OSUT organizează în martie prima ediţie a Underground Timisoara Festival, care promovează alternativele la cultura majoritară. StudentFest ajunge la a şasea ediţie şi are tema “Tineri şi neliniştiţi”.

1998

 OSUT iniţiază TMBase – eveniment dedicat muzicii electronice, primul festival de acest gen din ţară şi cel mai important barometru al tendinţelor muzicale urbane din România.

1999

 5.000 de studenţi din organizaţiile studenţeşti timişorene ies în mod repetat în stradă la final de an pentru a cere majorarea burselor, reduceri la transport şi condiţii decente de cazare în cămine. Protestatarii sunt însoţiţi de patrupede purtând banderole de grevişti.

2000

 OSUT îşi extinde misiunea de sprijinire a studenţilor. La începutul verii se ocupă cu repartizarea locurilor în tabere. La finalul ei veghează cazările în căminele UVT. Tot în 2000 OSUT înfiinţează CIS – Centrul de Informare şi Documentare pentru studenţii din Facultatea de Ştiinţe Economice, care stă şi azi la dispoziţia studenţilor în căminul 15, etajul IV.

2001

 Are loc lansarea oficială în România a programului Euro 26. Contra sumei de 5 euro, studenţii timişoreni pot beneficia de cardul care le oferă peste 300.000 de reduceri în întreaga Europă. OSUT se ocupă de implementarea programului în Timişoara. Underground, festivalul muzical care a debutat cu un buget de 100 de euro şi crezul “contează doar singur lucru: autoguvernarea morală”, ajunge la a patra ediţie. Se desfăşoară ediţia aniversară StudentFest – 10 ani, cu tema “SupraFaţă”.

2002

 OSUT devine membră a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), prima şi cea mai importantă federaţie studenţească din ţară. Are loc o nouă ediţie StudentFest,  o ediţie introspectivă, care părăseşte strada pentru a intra “Inside”.

2003

 “Zeitgeist”. Anii trec, Festul rămâne. Tema celei de-a XII-a ediţii a adus alături ideile a cel puţin 100 de studenţi artişti din ţară şi de peste hotare, care şi-au înscris lucrările la secţiunile de arte plastice, arhitectură, teatru, film, foto-video, muzică şi literatură.

2004

 OSUT iniţiază SportFest, un îndemn la un stil de viaţă sănătos, eveniment realizat în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din UVT. Continuă tradiţia organizării Underground-ului şi StudentFest-ului, ajuns deja la ediţia cu numărul 12, “Dependenţa”.

2005

 Se desfăşoară o nouă grevă studenţească cu participarea OSUT. Viorel Preoteasa, preşedinte OSUT, devine primul şi singurul membru al unei organizaţii studenţeşti din UVT ales preşedinte ANOSR. Tot el va deveni şi singurul român membru în Comitetul Executiv ESIB (Forumul European al Studenţilor).

2006

 OSUT aduce în UVT campania naţională iniţiată de ANOSR “Ce te doare”. Este o modalitate prin care studenţii români sunt ajutaţi să îşi conştientizeze drepturile şi susţinuţi să fie mai exigenţi în evaluarea a ceea ce li se serveşte drept “proces de învăţământ”. În martie, OSUT creează ITFest pentru studenţii şi elevii pasionaţi de domeniul IT. În august 2006 are loc prima ediţie “Priveşte Spre Interior”, proiect menit să demonstreze capacitatea de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi locomotorii. La Gala Societăţii Civile, StudentFest primeşte trofeul pentru cel mai important eveniment cultural din România.

2007

 OSUT organizează în centrul Timişoarei “Înmormântarea libertăţii de exprimare”. Este o acţiune desfăşurată în mai multe centre universitare din România ca măsură de protest împotriva intimidării unor studenţi din Bucureşti de către fostul ministru al învăţământului, Ecaterina Andronescu. În 2007 se desfăşoară ultima ediţie Underground şi OSUT iniţiază “Lecţia de jurna”, proiect ce acordă prioritate studenţilor la Jurnalism. În noiembrie OSUT organizează alegerile pentru studenţi consilieri. Pentru prima dată în România acest statut se câştigă în urma unor campanii electorale adevărate, prin vot secret şi sub supravegherea strictă a comisiilor special create pentru alegeri.

2008

 Apare Xpune, prima revistă OSUT, redactată şi tipărită exclusiv prin eforturile studenţilor, distribuită lunar şi gratuit în UVT. Tot în martie se desfăşoară o nouă ediţie, de data aceasta internaţională, a ITFest, festival dedicat împătimiţilor de computere. OSUT atinge vârsta majoratului, iar evenimentul este sărbătorit pe 26 martie la Casa Studenţilor cu actuali şi foşti membri ai celui mai activ ONG din vestul ţării –OSUT.

2009

 Al 19-lea an de existenţă OSUT a fost unul încărcat: s-a organizat prima ediţie a unui nou proiect destinat studenţilor de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Pierdut în economie; ediţia din acest an a StudentFestului a fost una de sărbătoare, proiectul celebrându-şi majoratul, şi am luat parte la cea mai mare grevă studenţească din ultimii ani, unde, în 2 aprilie, peste 2000 de studenţi timişoreni au ieşit în stradă.

2010

 Cu doi reprezentanţi în biroul de conducere ANOSR şi unul în Boardul ESU, am păşit cu dreptul într-un an ce a marcat revenirea „la origini” a proiectelor organizate şi centrarea acestora pe studenţi prin desfăşurarea mai multor conferinţe, traininguri şi seri sociale. S-a lansat şi un nou proiect destinat pasionaţilor de literatura, Catharsis şi un proiect ce pune accent pe promovarea învăţământului centrat pe student, Dimensiunea social educaţională prin ochii studentului.

2011

 Primul an al noului deceniu a fost unul de o importanță crucială când vine vorba despre reprezentarea studențească, fiind totodată un an definitoriu pentru studenții din toată țara. După încercările repetate ale organizațiilor studențești din România de a obține un statut transparent al drepturilor studenților, OSUT s-a hotărât spună NU abuzului, așa în data de 17 noiembrie, de Ziua Națională a Studentului, în fața Universității de Vest din Timișoara izbucnește protestul OSUT-iștilor. Bannerele amplasate în fața universității subliniau cu vehemență ideea de ,,studenți fără drepturi”. Tinerii OSUT-iști și-au manifestat nemulțumirea din cauza faptului că statutul studentului nu fusese încă aprobat, deși Ministrul Educației de la această vreme, promisese cu 8 luni în urmă că o va face.

 

De asemenea, StudentFest ajungea deja la cea de-a XX-a ediție. Compromisul în artă a fost reflectat prin workshopuri despre proză, expoziții de facepainting, sculptură, grafică, pictură, publicitate neconvențională, teatru în decoruri și costume minimale, concursuri de scurtmetraje și fotografii, dar și prin concerte și party-uri susținute de artiști încă necunoscuți pe atunci. 

 

2012

 OSUT continuă acțiunile de protest nonviolente și nonpartizane împotriva guvernării. În urma demersurilor realizate, senatul UVT decide organizarea unei sesiuni extraordinare de mărire de notă în iarnă la 2 examene. În semn de solidaritate, OSUT susține protestele celor din Liga Studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (LSTGM), care condamnă încălcarea autonomiei universitare. În continuare se organizează StudentFest Inert. Tematica aleasă de această dată este o reacție împotriva pasivității în domeniul artei. OSUT s-a alăturat Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 ca organizație membră, cu drepturi depline.

 

2013

 2013 a reprezentat o perioadă marcată în continuare de proteste. Studenții au ieșit din nou în stradă pentru a-și cere dreptul la cei 6% din PIB pentru educație. Tinerii au scandat lozinci precum: Educația salvează nația, Ne-au mințit toți guvernanții, am ajuns la coada vacii, Minciunile se plătesc, studenții fac iar protest, Studentul de azi văcarul de mâine etc. și de asemenea au scos la plimbare și o vacă. 

În ciuda protestelor, a fost o perioadă propice dezvoltării proiectelor OSUT. West Summer University se afla la a treia ediție. Cei 150 de elevi din întreaga țară au participat la școala de vară organizată în Universitatea de Vest din Timișoara. Pe lângă programul de educaţie formală oferit, proiectul urmăreşte crearea unui cadru de dezbateri şi educaţie non-formală prin intermediul activităţilor propuse: sesiuni de informare, activităţi de socializare, discuţii pe teme educaţionale etc.

Tot în 2013, OSUT demarează proiectul Democraţia în UVT, constând în organizarea alegerilor pentru studenţii reprezentanţi în Consiliile Facultăţilor, Senatul UVT, Consiliile Şcolilor Doctorale şi Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), precum şi pentru studenţii şefi de cămin.

De asemenea, Balul Bobocilor, cu tema Heaven vs. Hell, a strâns 80 de boboci, iar în urma preselecţiilor au fost aleşi 16 participanţi, respectiv 8 perechi de boboci, care au impresionat prin atitudine, carismă, dar şi prin talentul lor în lupta pentru titlul de Miss şi Mister Boboc UVT 2013.

 

2014

 Anul 2014 ne-a adus în prim-plan promovarea culturii și a artei. StudentFest Impact este desemnat „proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură” la Gala Națională a Voluntariatului și ,,Cel mai bun proiect de/pentru tineret din județul Timiș” la Gala premiilor FITT.

De asemenea, datorită demersurilor susținute de OSUT și ANOSR, bugetul pentru educaţie pentru anul 2014 a devenit de 3,4% din produsul intern brut. Universităţile, studenţii, dar şi dascălii din învăţământul preuniversitar au cerut în ultimii ani mărirea acestuia la valoarea de 6% din PIB.

Vara a continuat cu taberele gratuite pentru studenții cu rezultate remarcabile și activități extracurriculare, care sunt o formă de recompensă pentru ei, oferită de Ministerul Tineretului.

Nu s-au neglijat nici activitățile sportive, astfel că am participat la proiectul „Pedalarea de toamnă” pentru a aniversa împlinirea de şase ani de existenţă a campaniei „Verde pentru biciclete”, care a reunit aproximativ 1.500 de biciclişti ce au promovat un stil de viață sănătos.

2015

 OSUT organizează proiectul „Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru”, oferindu-le tinerilor care întâmpină dificultăți de angajare posibilitatea de a se forma profesional prin stagii de ucenicie și cursuri sau acordându-le sprijin pentru înființarea unei afaceri.

În același an are loc West Summer University 2015, proiect marca OSUT, care a crescut la aproximativ 200 de participanți din țară și din Republica Moldova.

OSUT a organizat și Forumul Organizațiilor Studențești din România 2015 (FOSR 2015), cel mai cel mai mare și important eveniment ANOSR, unde au fost aleși ca lideri reprezentanți la nivel național doi OSUT-iști, Vlad Dan Cherecheș – președinte ANOSR și Daniel Ștefan Holocan – vicepreședinte Relații Interne ANOSR. 

Nici rezultatele n-au întârziat să apară, astfel că două dintre proiectele derulate de OSUT au fost premiate în cadrul Galei Proiectelor pentru Tineret, organizată de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT): Abecedarul Carierei – „Cel mai bun proiect de tineret în domeniul educației economice în anul 2015” și StudentFest – „Cel mai bun proiect de tineret în anul 2015”, iar coordonatorul StudentFest, Mădălin Pătraşcu, a fost desemnat „Cel mai activ lucrător de tineret în anul 2015”. 

După o perioadă de liniște, în acest an se protestează pentru dreptul studenților de a participa în procesul de alegere a rectorului în proporție de minimum 25% din totalul numărului de voturi, studenții alegând protestul de tip occupy. 

Tot la inițiativa OSUT, începând cu acest an universitar, studenții UVT care sunt implicați în activități de voluntariat pot beneficia și de credite transferabile ca semn de recunoaștere pentru munca lor.

2016

 Ediția din acest an a StudentFest, cu sloganul „Artă în timp”, avea fie una mai spirituală, o ediție aniversară de 25 de ani, în care s-a încercat sintetizarea a tot ceea ce înseamnă StudentFest pentru publicul timișorean. Tot în 2016, Timișoara și-a câștigat dreptul să devină Capitala Europeană a Culturii în anul 2021

 

2017

 Anul a debutat cu o victorie pentru studenții din toată țară, întrucât ANOSR, federația din care OSUT face parte, a reușit să obțină gratuitatea transportului feroviar pentru toate tipurile de trenuri, la clasa a II-a, inclusiv pe perioada vacanţelor, și totodată creșterea burselor cu 142,16% faţă de anul precedent (începând din martie).

De asemenea, spiritul civic a fost puternic în rândul OSUT-iștilor, participând la protestele faţă de intenţiile guvernului de modificare a Codului Penal.

Calitatea proiectelor OSUT-iste a fost premiată din nou în cadrul Galei Proiectelor de şi pentru Tineret, organizată de FITT, unde Abecedarul Carierei şi West Summer University au obţinut Premiul pentru „Cel mai bun proiect de şi pentru tineret din judeţul Timiş în anul 2017” la categoria Ocupare şi antreprenoriat, respectiv la categoria Educaţie, iar a 26-a ediție de StudentFest – Viziune a obținut premiul de „Cel mai bun proiect de şi pentru tineret din judeţul Timiş în anul 2017”. Și StudentFest Viziune a câștigat „Proiectul de voluntariat al anului” în domeniul artă și cultură, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor.La același eveniment a concertat și OSUT Band.

De asemenea, printr-un parteneriat cu CCOC a început inițiativa programului pilot „Peer to peer tutoring”.

Tot în 2017, OSUT s-a împotrivit eliminării unei săptămâni de vacanță între sesiunile de examene, inițiativă care a avut succes și mai apoi OSUT s-a implicat direct în crearea platformei de cazare online. 

 

2018

 OSUT-iștii iau atitudine din nou. În plină iarnă, ei au deszăpezit Bulevardul Vasile Pârvan, bulevard pe care majoritatea studenților calcă în drumul lor spre facultate.

În cadrul Galei Proiectelor de și pentru Tineret, organizația a primit trei premii pentru cel mai mare proiect al nostru, și anume StudentFest 2018 – Abstract. Cele 3 premii sunt: Cel mai bun proiect de/pentru tineret în domeniul artă și cultură din județul Timiș 2018, Cel mai bun proiect de/pentru tineret organizat exclusiv de voluntari din județul Timiș 2018, Cel mai bun proiect internațional de/pentru tineret din județul Timiș 2018. În 2018 am avut și inițiativa ComOn care premia studenții care ne comunicau problemele din mediul universitar.

Iar pentru a încuraja un stil de viață sănătos, OSUTă de metri a fost organizat din nou, însă n-au lipsit nici inițiativele civice, cum ar fi competiția de împodobit cămine, dar și campania care încuraja reducerea consumului de energie electrică, intitulată Ușide becul. 

 

2019

 OSUT apără din nou drepturile studenților și împiedică o creștere nejustificată a taxei de reexaminare. 

S-a organizat evenimentul „Totul despre studenția în UVT”, în cadrul căruia elevii de liceu din Timișoara au avut ocazia să cunoască mai bine universitatea noastră. OSUT a realizat o colaborare cu Microsoft, prin care s-a ocupat de standul la care voluntarii au distribuit pachetele speciale pentru studenți. În cadrul proiectului UVT Liberty Marathon, OSUT a organizat evenimentul „OSUTă de metri”, unde participanții au avut ocazia să concureze la diverse probe de alergat pentru a câștiga gadgeturi. StudentFest, având tematica iRELEVANT, a demonstrat că arta rămâne o valoare de relevanță indiscutabilă, indiferent de vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *