În urmă cu mai bine de 3 ani a fost adoptată Legea nr. 137 din 13 iunie 2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea unor acte normative, prin care s-a reglementat faptul că bursele studențești, indiferent de categorie, se acordă „pe toată durata anului universitar (12 luni)”.
Cu toate acestea, în practică, studenții nu și-au putut exercita acest drept în anul universitar 2019-2020, iar explicațiile au fost transmise în mod contradictoriu și incert.
Chiar dacă la nivelul Universității de Vest din Timișoara structura anului universitar prevede organizarea a două sesiuni de susținere a examenelor de finalizare a studiilor (în luna iulie, respectiv în luna septembrie), studenții bursieri din anul terminal, care au decis să susțină examenul de finalizare a studiilor în sesiunea din septembrie nu au mai beneficiat de bursă după prima sesiune de susținere a examenelor de finalizare a studiilor.
Conform art. 3, alin. (2) din OMEN nr.3329/2017 cu modificările și completările ulterioare și în baza Regulamentului privind acordarea burselor și a altor forme de sprijin material în UVT, art.3 (2): „Studenților înmatriculați în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licență sau masterat care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se va/vor acorda același tip de bursă/burse până la susținerea examenului de finalizare a studiilor”.
Astfel, reiterând reglementările menționate anterior, studenții care au susținut examenul de finalizare a studiilor în luna septembrie, au dreptul să beneficieze de burse pe perioada intermediară dintre cele două sesiuni aferente examenelor de finalizare a studiilor.
Ministerul Educației și Cercetări (MEC) a solicitat universităților pentru fiecare program de studiu numărul de studenți înmatriculați în programul de studiu aferent aflați în ultimul an și momentul susținerii examenului de finalizare a studiilor în vederea recalculării fondului de burse și stabilirii „cu exactitate a perioadei de acordare a burselor pentru studenții din anul terminal, înmatriculați în ciclurile universitare de licență sau master, până la încheierea examenului de finalizare a studiilor”.
Din cauza faptului că termenul limită al solicitării a fost plasat înainte de susținerea examenului de finalizare a studiilor din luna iulie, mai exact în 30 iunie, universitatea nu a reușit să transmită informațiile solicitate cu privire la studenții care vor susține examenul de licență sau disertație în luna septembrie.
După centralizarea rezultatelor examenelor de licență și disertație de la toate facultatile, UVT a solicitat printr-o adresă oficială Ministerului Educației și Cercetării suplimentarea fondului de burse, cu sumele necesare pentru studenții bursieri, care nu au susținut examenul de finalizare de studii în sesiunea din luna iulie.
Ulterior, am fost informați că nu s-a transmis un răspuns către conducerea universității din partea Ministerului Educației și Cercetării, astfel că a hotărât să nu acorde burse studenților aflați în situația descrisă din fonduri proprii.
În lipsa unui răspuns oficial din partea ministerului către universitate, studenții au făcut presiuni prin numeroasele solicitări către această structură, iar în final s-a obținut un răspuns care specifica faptul că sesiunea de finalizare de studii care este luată în calcul pentru recalcularea perioadei de acordare a burselor pentru studenții din anul terminal este sesiunea din iulie, iar pentru a soluționa problema s-au alocat 1.000.000 de lei pentru cheltuieli din soldul propriu, din care se pot acorda burse pentru studenții în cauză.
În baza aspectelor expuse anterior și a informațiilor contradictorii primite din partea MEC, OSUT solicită universității acordarea retroactivă a burselor, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind acordarea burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții la ciclurile de studii de licență și master din Universitatea de Vest din Timișoara, dar și modificarea OMEN nr. 329/2017, de către Ministerul Educației și Cercetării, astfel încât să se clarifice sesiunea luată în calcul pentru stabilirea perioadei de acordare a burselor pentru studenții din anii terminali.