Anul 2017 prin ochii OSUT-iștilor

 

Succesul oricărei organizații se oglindește în rezultatele ei. Sărbătorind în acest an calendaristic 27 de ani de activitate și fiind, astfel, cea mai reprezentativă organizaţie studențească din Universitatea de Vest din Timișoara, Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) a desfășurat în 2017 numeroase activități, proiecte și inițiative în folosul tuturor studenților. În cele ce urmează, vă invităm la un tur al acestui an prin ochii OSUT-iștilor, menționându-se cele mai relevante evenimente cu privire la studenții UVT.

 

Anul începe cu vești bune: în urma demersurilor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), structură din care și OSUT face parte, studenților li se acordă gratuitate la transportul feroviar pentru toate tipurile de trenuri, la clasa a II-a, inclusiv pe perioada vacanțelor. De asemenea, bursele studenților cresc cu 142,16% față de anul precedent (astfel, începând din martie 2017, nicio bursă acordată de universitățile din România nu putea fi mai mică de 578 de lei/lună). Cu toate acestea, în luna februarie, OSUT participă activ, alături de studenții din toată țara, la protestele de stradă față de intențiile guvernului de modificare a Codului Penal, exercitându-și, astfel, spiritul civic.

 

Fiind o organizație care are ca principal domeniu de activitate Reprezentarea Studențească, în cadrul OSUT se organizează periodic traininguri de reprezentare și de cultură organizațională, unde cei prezenți învață cum funcționează o universitate, care sunt regulamentele acesteia, cum își pot apăra drepturile și cum se poartă o negociere cu structurile decizionale din universitate.

 

În perioada 27 martie – 9 aprilie se desfășoară proiectul Abecedarul Carierei, care îmbină 3 secțiuni: Economia de la A la Noi, ABC-ul Angajării și Antreprenoriatul de la A la Tine. Aproape concomitent (29 martie – 12 aprilie) are loc și proiectul ITFest Timișoara, care cuprinde conferințe, workshopuri susținute de experți din mediul IT timișorean și un LAN Party. Tot în luna aprilie, OSUT participă la conturarea strategiei care are în vedere definirea unui document de politică publică în domeniul tineretului în județul Timiș, iar la final de lună, câțiva voluntari organizează atelierul „Jocurile Copilăriei” şi desfăşoară activități de teambuilding la Check-Out Festival. Pentru că resursa umană este un punct forte al organizației, OSUT participă activ cu voluntari și se implică în pregătirea și organizarea Ceremoniei de Absolvire a Studenților UVT, eveniment derulat în premieră la inițiativa UVT.

 

Poate unul dintre cele mai importante evenimente la care OSUT a fost prezentă în anul 2017 este cea de-a X-a ediție a Galei Profesorului Bologna, desfășurată în 19 mai la Palatul Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. După ce, în urmă cu două luni, voluntarii OSUT au luat parte la sesiunile de formare pentru studenții evaluatori ai Profilor Tari din acest an, în cadrul GPB, la Palatului Parlamentului, 120 de cadre didactice din 23 de universități primesc distincția „Profesor Bologna”, singurul titlu acordat cadrelor didactice exclusiv de către studenți.

 

Pentru că luna mai este caracterizată prin evenimente de amploare, în perioada 11-20 mai are loc ediția 26 din StudentFest, cel mai mare festival studențesc de artă și cultură din Sud-Estul Europei, care cuprinde 15 secțiuni, fiecare oferind atât ateliere de lucru cu participanții înscriși în festival, cât și evenimente pentru public larg (concerte în aer liber, expoziții, piese de teatru etc.). Toate evenimentele din cadrul proiectului sunt deschise, iar intrarea este gratuită.

 

Pentru că activitatea organizației nu se limitează doar în mediul universitar, între 26 iulie – 9 august, Timișoara găzduiește peste 200 de absolvenți ai clasei a XI-a din toată țara și din Republica Moldova, care simulează viața de student pentru două săptămâni, în cadrul ediției a VII-a a proiectului marca OSUT West Summer University. La câteva zile după încheierea proiectului, voluntarii OSUT se îndreaptă spre Cluj-Napoca, unde are loc ediția a XII-a a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), organizat de ANOSR, în parteneriat cu Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai. La Forum, peste 600 de reprezentanți ai studenților din întreaga țară se reunesc pentru a discuta, timp de 10 zile, despre interesele, problemele și nevoile studenților din România și pentru a stabili strategia și obiectivele federației pentru următorul an universitar.

 

Odată cu începerea noului an universitar, OSUT își face simțită prezența în universitate, îndrumând bobocii și oferindu-le diferite ocazii pentru a se acomoda cu mediul universitar și a se cunoaște între ei. În parteneriat cu UVT, OSUT desfășoară în Săptămâna de Inițiere activități diverse: seri de film, concertul trupei Sonatic, iar în prima zi oficială din noul an universitar, festivalul UNIVIBES, singurul party studențesc din țară ce are loc într-o universitate, care s-a bucurat anul acesta de prezența mare a publicului și a presei. Tot pentru a întâmpina noii studenți într-o atmosferă plăcută, OSUT organizează Balul Bobocilor UVT 2017, unde Liviu Teodorescu atrage un public neașteptat de numeros, evenimentul încheindu-se cu peste 1000 de bilete vândute. O altă prioritate a organizației o reprezintă studenții internaționali, de aceea, în scopul integrării și al schimbului cultural, OSUT organizează împreună cu ESN Timișoara o Cină Internațională, unde studenții au pregătit specialitatea țărilor lor de proveniență.

 

În parteneriat cu OSUT, ANOSR organizează în noiembrie Sesiunea regională de formare în domeniul reprezentării studențești – Student Dojo, unde studenții învață cum să-și reprezinte colegii în forurile decizionale. Pentru ca alegerile studenților reprezentanți să fie cât mai transparente, OSUT organizează proiectul Democrația în UVT, desfășurând alegeri pentru candidați. Ca reprezentanți ai studenților din UVT, voluntarii OSUT participă la întâlnirea Consorțiului Universitaria, organizat anul acesta de UVT la Buziaș, alături de conducerile Universităților „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității din București, Academiei de Studii Economice din București și Universității de Vest din Timișoara și de alți studenți ai acestor universități. Spre final de lună, OSUT-iștii sunt voluntari la evenimentul BuzzCamp Timișoara și la deschiderea muzeului Popa’s, prezența acestora fiind vizibilă și la Gala Premiilor UVT, unde au participat în număr mare pentru a-și susține profesorii premiați la acest eveniment.

 

În apropierea sărbătorilor, obișnuim să fim mai buni, iar cu această ocazie, OSUT organizează la UVT și la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor inițiativa umanitară ShoeBox, în cadrul căreia s-au strâns peste 550 de cadouri, distribuite ulterior centrelor și familiilor nevoiașe. După încheierea cu succes a campaniei, pentru a aduce spiritul de sărbătoare în universitate, OSUT Band a concertat în holul UVT.

 

La cea de-a 7-a ediție a Galei Proiectelor de și pentru Tineret, organizată de FITT, proiectele OSUT Abecedarul Carierei și West Summer University au obținut Premiul pentru Cel mai bun proiect de și pentru tineret din județul Timiș în anul 2017 la categoria Ocupare și antreprenoriat, respectiv la categoria Educație, iar StudentFest a fost desemnat Cel mai bun proiect de și pentru tineret din județul Timiș în anul 2017. De asemenea, la Gala Națională a Voluntarilor, OSUT are 2 proiecte finaliste, iar StudentFest este desemnat Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Artă și Cultură.

 

Pentru că voluntarii OSUT sunt preocupați de situația precară a mediului înconjurător, aceștia inițiază, împreună cu UVT, campania „Ușide Becul”, dând startul concursului de economisire a energiei electrice între cămine. Înaintea vacanței de iarnă, OSUT participă la marșul eroilor, în amintirea celor care și-au pierdut viața pentru libertate. Indignați de ultimele decizii ale Senatului cu privire la modificarea celor 3 legi ale justiției și a celor 2 Coduri (Codul Penal și Codul de Procedură Penală), OSUT-iștii se alătură protestelor din Piața Operei, unde, alături de timișoreni, își exprimă nemulțumirea față de situația politică actuală.

 

Din punct de vedere al resursei umane, OSUT s-a bucurat în acest an universitar de înscrierea a peste 500 de voluntari în organizație. S-a urmărit, de asemenea, menținerea și îmbunătățirea relațiilor cu instituțiile UVT, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, ANOSR și celelalte organizații membre. La final de an, OSUT le mulțumește tuturor celor care au susținut organizația, sperând ca în 2018 să aibă o colaborare la fel și poate chiar mai bună.

 

„2017 a fost un an al schimbărilor, al performanței și dorinței continue de perfecționare atât pentru Biroul de Conducere, cât și pentru membrii organizației. Întrucât din luna iunie am avansat în funcția de președinte, pot spune că perioada următoare a fost una de acomodare și închegare a noii echipe, în care s-a urmărit constant dezvoltarea departamentelor și relația dintre voluntari. Desigur, nu pot să nu amintesc momentele dificile prin care am trecut împreună, momente în care OSUT a ieșit în stradă, fiind vocea studenților: menționez aici atât protestele masive din februarie, în contextul ordonanței de urgență 13, cât și cele recente, cu privire la modificările legislative. La final de an, suntem pregătiți să ne implicăm civic și să participăm la următoarele proteste ce vor avea loc pentru ca țara în care trăim să fie condusă corect și transparent.

Cred că rezultatele de până acum sunt vizibile și acest lucru mă face optimist pentru anul ce urmează. Cu experiența acumulată până în prezent și cu o echipă dornică să-și lase amprenta în istoria OSUT, prevăd o activitate de reprezentare fructuoasă a organizației și sunt convins că 2018 ne va întâmpina cu noi oportunități și reușite. ”Ovidiu-Marian Boldor, Președinte OSUT

 

Comunicat de presă OSUT