Burse – semestrul II 2018-2019

Pentru semestrul al doilea al acestui an universitar, perioada de depunere a dosarelor pentru bursă (bursă socială și bursă de performanță) este 18 februarie – 1 martie.

Acestea se depun, în perioada menționată anterior, la secretariatul facultății, respectiv Infocentru, în cazul studenților de la FEAA.

 

Regulamentul de acordare a burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții la ciclurile universitare de licență și master din Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) (denumit în continuare regulament) se regăsește atașat la finalul articolului.

 

Calendarul complet:

Preluarea dosarelor pentru toate categoriile de burse: 18 februarie – 1 martie;

Verificarea dosarelor pentru toate categoriile de burse de către Comisia de acordare a burselor: 4 martie – 8 martie;

Afișarea listelor cu studenții potențiali bursieri: 11 martie;

Preluarea contestațiilor la nivel de facultate: 12 martie – 13 martie,

Analizarea și soluționarea contestațiilor de către Comisia de acordare a burselor: 14 martie;

Preluarea contestațiilor la nivel de Prorectorat: 15 martie;

Analizarea și soluționarea contestațiilor la nivel de Prorectorat: 18 martie;

Afișarea listelor finale cu studenții bursieri; Transmiterea centralizatorului final la Prorectorat;Transmiterea statutului de plată a burselor la Departamentul Economic-Financiar: 19 martie;

 

I. Burse sociale

Conform art. 15 din regulament, beneficiarii burselor sociale și criteriile generale sunt:

(1) Sunt eligibili pentru a obține o bursă socială:

a) Studenții orfani de unul sau ambii părinți, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul, și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;

b) studenții bolnavi de TBC, care se află în evidența unităților medicale, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular;

c) studenții a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

(3) Limita de vârstă pentru a beneficia de bursă socială este 35 de ani.

(4) Pentru acordarea burselor sociale, singurul criteriu academic este cel de promovabilitate.

(5) Bursele sociale se acordă în ordinea crescătoare a venitului lunar net mediu pe membru de familie în limita fondului repartizat pentru această categorie.

Pentru dosarele de burse sociale pentru semestrul II al anului universitar 2018-2019, valoarea salariului de bază minim net pe economie este de 1162 lei/lună.

Conform art. 16 alin. 3 din regulament, lunile care se iau în considerare la calcularea veniturilor unei familii sunt: octombrie, noiembrie, decembrie.

Conform art.  17 din regulament, Comisia  de acordare a burselor poate solicita  studentului să prezinte  raportul  de anchetă  socială,  realizat  cu respectarea prevederilor  legale, din care să reiasă  situația exactă a familiei acestuia.  Ancheta  socială este obligatorie  în cazul în care părinții  studentului lucrează sau domiciliază  în străinătate.

Pentru mai multe detalii cu privire la lista de documente, puteți consulta regulamentul (Capitolul II.2. BURSE SOCIALE și Anexa Nr. 2).

 

II. Burse de Performanță

Conform art. 14 din regulament:

(1) Bursa de performanță se acordă pentru a recompensa activitatea academică și rezultatele științifice, artistice sau sportive de excepție ale studenților.

(2) Pot beneficia de bursă de performanță studenții care se încadrează în cel puțin două dintre următoarele cazuri:

a) au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;

b) au obținut performanțe științifice / artistice / sportive, inovație și brevete;

c) au obținut o medie de minim 9,50 la ciclurile de studii universitare din domeniile: Matematică, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie, Știința Mediului respectiv 9,80 la ciclurile de studii universitare din celelalte domenii.

(3) Studenții înmatriculați în anul I la studii universitare de licență nu sunt eligibili pentru obținerea unei burse de performanță.

(4) Bursa de performanță se acordă prin concurs, pe baza criteriilor stabilite prin metodologia de acordare a burselor a fiecărei facultăți, cu respectarea prevederilor alin. (2).

 

Studenții care au beneficiat în semestrul I de bursă Start UVT sau bursă de excelență își vor păstra bursa cu condiția de a fi integraliști la finalul semestrului I. În caz contrar, aceștia își vor pierde bursa, iar în ceea ce privește bursa de excelență, aceasta se redistribuie următorului student de pe lista rezultată în urma concursului pentru acordarea acestor tipuri de burse.

Regulament privind acordarea burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții la ciclurile de studii de licență și master din UVT